Amanda Axelsson

Du är ju vår nya ambassadör för Skoliosföreningen. Det tycker vi är jättekul! Berätta lite om vem du är.

Det tycker jag också! :)

Jag skulle beskriva mig själv som en mångsidig person. För tillfället pluggar jag till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola, så mycket av min tid går åt till att räkna matte och fysik - något som jag verkligen gillar. Utöver det är jag engagerad i flera olika föreningar som jobbar för jämställdhet och allas lika värde. Till sist älskar jag sång och musik, och att anordna fester och evenemang; så det får jag även in genom mina olika sektionsengagemang på universitetet!

Du hade över 100.000 prenumeranter när du hade din YouTube-kanal. Hur började du med det?

Precis! Allt började faktiskt med videos om just min skolios. När jag blev diagnostiserad med skolios var jag 11 år gammal och kände mig väldigt ensam. Jag började söka runt på nätet för att hitta någon som kanske var i samma sits. Jag trillade då in på några bloggar, där även många gjorde videoklipp om sina skolios-berättelser. Efter att jag kommit i personlig kontakt med några av videoskaparna kändes det helt naturligt att jag också skulle testa göra sådana videos, så det gjorde jag! Och där började allting. Det visade sig att det nog var just sådana videos som behövdes, för oj vilken respons jag fick, framförallt från personer som också har skolios! Idag är jag så tacksam för att jag vågade lägga upp de där första YouTube-klippen, då de inte bara har hjälpt andra, utan även mig själv på min egen resa.

Hur mår du idag med din skolios?

Jag mår väldigt bra med min skolios idag! Min krök har fortfarande höga grader, men jag slapp göra en steloperation så jag fungerar i hög grad som vanligt. Jag genomgick en annan typ av behandling för min skolios, som kallas för VEPTR (Vertical Expandible Prosthetic Titanium Rib), och senare även MAGEC. Det innebär kortfattat att jag hade ett stag inopererat i ryggen under 5 år, som spändes upp i takt med att jag växte. Detta har medfört att jag behövt operera min rygg 8 gånger, men idag har jag inte längre staget kvar. Jag tränar och är välfungerande!

Vad vill du skicka för hälsning till de barn och ungdomar som har skolios?

Du är inte ensam! Våga ta kontakt med folk som går igenom samma sak som du, för jag lovar att det blir lättare om man får prata med någon som kan relatera. Och kämpa på, alla vi som brottas med skolios är så himla starka - låt oss använda det till vår fördel. Tillsammans klarar vi allt!

Vad innebär rollen som ambassadör för Skoliosföreningen?

Först och främst är jag väldigt ärad över att få vara ambassadör, och en del av Skoliosföreningen. De gör ett så himla bra jobb och jag står bakom det till hundra procent. För mig innebär rollen som ambassadör att jag alltid stöttar föreningens arbete, pushar för att de finns och fungerar som en länk mellan föreningen och personer jag pratar med som har skolios