top of page
Skoliosoperation av ryggraden

Skoliosoperation av ryggraden

 

Så kallad ungdomsskolios (idiopatisk skolios, AIS) är den vanligaste typen av skolios. Kurvan tenderar att utvecklas mest vid tidpunkter med snabb tillväxt, speciellt kring tillväxtspurt under tonåren. Ortopeder har ibland olika uppfattning om när operation är nödvändig, men  överväger alltid faktorer som hur stor din kurva är och hur mycket tillväxt som återstår. Som en allmän regel kommer din ortoped att prata med dig om möjligheten till skoliosoperation om din kurva är cirka 45-50 grader eller mer. Din ortoped kan titta på ditt bäcken på röntgen och berätta hur mycket tillväxt du har kvar. Denna läsning av bäckenet kallas Risser-tecknet. Ortopeden kommer också att använda annan information som exempelvis när puberteten inträder.

​

Om du erbjuds operation är det viktigaste övervägandet hur du och din familj mår. Det finns vanligtvis inte något brådskande behov av att en operation ska göras genast hos barn med AIS, så känn dig inte pressad att fatta ett snabbt beslut. En del tycker att det är lätt att fatta ett beslut medan andra vill tänka på situationen och ta sig tid att göra det. Målet med operationen är att förhindra att din skolios blir större och att korrigera krökningen så mycket som det är möjligt på ett säkert sätt. Om du fortfarande har mycket kvar att växa kan din kurva utvecklas och bli större när du växer. Om du har avslutat det mesta av din tillväxt men du har en kurva på 50 grader eller mer, kan den fortsätta att bli större som vuxen.

​

Kirurgi är inte det rätta alternativet för alla, och om din ortoped rekommenderar en operation får du ett val om du ska gå vidare med det. Operationen kan vara lite enklare för en yngre person eftersom din ryggrad kommer att vara mer flexibel än den är hos äldre. För vissa ungdomar behövs kirurgi för att hjälpa till mot smärta, men för de flesta AIS-patienter är den avsedd att räta ut ryggraden, för att minska det synliga utseendet på skoliosen och för att hindra krökningen att bli värre.

​

Innan operationen
Innan operationen görs olika test, inklusive en MRI-skanning av din ryggrad från din hjärna till botten av ryggraden, för att utesluta underliggande problem som kan ha orsakat din skolios. Dessutom kommer kirurgen att testa flexibiliteten i din ryggrad med hjälp av speciella röntgenstrålar, som hjälper till att bestämma hur mycket av ryggraden de behöver arbeta med. Slutligen är kliniska fotografier mycket användbara för att registrera formen på ryggraden före operationen så att den kan jämföras med hur den ser ut efteråt. 

 

Operationen för att korrigera din skolios involverar ett stort team av människor: sjuksköterskor och läkare, anestesiläkare, neurofysiologer (som övervakar funktionen på ryggmärgen under operationen), röntgenbilder (som tar röntgenstrålar i ryggraden medan du sover), och slutligen kirurgerna. Efteråt kommer sköterskorna på uppvaket och intensivvården att ta hand om dig. Innan operationen kommer du att få medicinering som gör dig sömnig. Du får då anestesimedel. Bedövningsmedlet ges till dig under operationen så att du håller dig sövd tills operationen är klar. Du kommer att vakna när du är tillbaka på avdelningen och vanligtvis kan din familj vara med dig då. Vissa mår illa efter bedövningen men det går över. Det finns många olika sätt att ge dig smärtlindring efter operationen och din anestesiläkare kommer att diskutera detta med dig; de flesta har obehag men det är sällsynt att människor har svår smärta. 

​

Kirurgi för AIS kallas steloperation. Vid steloperation används metallimplantat (skruvar, stag och/eller krokar) som är fästa vid ryggraden i ryggraden och sedan ansluts till ett eller två stag. Under operationen placeras bentransplantat över implantaten.  Dessa implantat och stavar används för att hålla ryggraden på plats tills den kan smälta sig själv. Under en period på cirka 12 månader växer detta bentransplantat ihop med det befintliga benet i ryggraden och bildar en fast benkolonn i det området. Skruvarna, stagen och krokarna är tillverkade av titan, koboltkrom eller rostfritt stål. Kirurger använder olika implantat och stavar och har olika tekniker. Dina behov  påverkas av var din/dina kurvor sitter, hur stor den är och hur mycket tillväxt du har kvar. Syftet med operationen är att steloperera så få kotor som möjligt, samtidigt som huvudet hålls centrerat över bäckenet sett framifrån och från sidan. Det är vanligtvis inte nödvändigt att göra ryggraden helt rak för att uppnå denna korrigering.  Kirurgi kan utföras bakifrån (bakre), från sidan (främre) eller en kombination av de två för mycket styva, stora kurvor. Ibland, om revbenen är framträdande, kan små delar av dem tas bort för att förbättra utseendet. Förfarandet för att ta bort revben kallas en costoplasty. 

​

Fusionen av benet i ryggraden stoppar den delen av ryggraden som växer. Beroende på vilken del av ryggraden kurvan är kan du förlora viss flexibilitet där ryggraden har smält. Men mycket av böjningen vi gör är i höfterna, och många vittnar om en väldigt lite förändring av hur de kan röra sig efter operationen. 

Efter operationen kommer du att känna dig utmattad och ha lite smärta. Sjuksköterskorna och läkarna som tar hand om dig ger dig medicin mot smärtan. Förstoppning är också vanligt efter denna operation. Ju tidigare du börjar äta, dricka och röra dig, desto bättre kommer du att känna dig. Hur lång tid du tillbringar på sjukhus beror på många saker, särskilt på hur omfattande din operation är. Vanligtvis är vistelsen cirka fyra till sju dagar. När du är redo att åka hem bör du se att du är rörlig. 

​

Hemgång

När du kommer hem ska du gradvis bygga upp din aktivitetsnivå. De allmänna riktlinjen för att återgå till skolan är cirka sex veckor men vissa känner sig tillräckligt bra för att gå tillbaka snabbare. Din ortoped kommer att berätta vad du kan och inte kan göra, men i allmänhet kan du börja göra lite träning när du går tillbaka till skolan. Många patienter är tillbaka i sina normala aktiviteter ungefär sex månader efter operationen, men vissa aktiviteter som fotboll och andra kontaktsportar bör undvikas längre. Att fortsätta att röra dig hjälper till att återhämta dig efter din operation.

Hur kan du förbereda dig före och efter operationen?
 

När det är bestämt att det blir operation så kommer du/ni att få information ifrån sjukhuset och ni kommer också att få information hemskickad från sjukhuset där operationen kommer att ske, hur det går till när du blir inlagd, hur information sparas med mera.

Du kan förbereda dig inför operationen genom att bland annat:
 

  • Om det går att ordna med en höj- och sänkbar säng/övre delen av sängen

  • Pall att ha i duschen (ibland kan man få detta ifrån sjukhuset)

  • Sittdyna som gör att du inte behöver sätta dig så “långt” ner (detta kan man också få ibland ifrån sitt sjukhus)

  • Städa och gör rent i det rum/rummen du kommer att vistas i.

  • Laga gärna lite mat och frys in så att du har för de första dagarna/veckan.

  • Om du bor själv, berätta för dina vänner om din operation och våga be om hjälp efter din operation!

  • Våga prata med din läkare eller med oss på Skoliosföreningen om dina frågor för att lindra din/er oro.

  • Ladda med en massa bra böcker och spara filmer att se. Tillsammans med den goda maten som du har lagat och fryst in så kan det här bli en riktigt överkomlig period i ditt liv 
     

Före din operation 

På de flesta sjukhus kommer du att skrivas in någon vecka eller några dagar innan själva operationen. Du får då träffa den kirurg som kommer göra ingreppet. Du träffar även narkosläkaren och fysioterapeuten, som kommer hjälpa dig de första dagarna efter operationen. 

 

Inför operationen får du information om hur du ska tvätta dig inför operationen. Huden ska rengöras med ett speciellt rengöringsmedel (Descutan) för att förhindra bakterier. Det är viktigt att följa anvisningarna för att förebygga infektioner. Du skrivs in på sjukhuset kvällen innan operationen. När du har installerat dig så kommer man att göra lite tester såsom att ta blodtrycket och tempen. 

 

Efter din operation kommer du att föras till ett uppvaket där du övervakas och får smärtlindring. 

Så fort du är redo förs du till avdelningen. Vårdpersonalen  kontrollerar dig regelbundet för att se till att du har det så bekvämt som möjligt. De kommer att ta ditt blodtryck och du kommer att få mediciner för att hjälpa till med smärta. 

​

Efter din operation 

Fysioterapeuten kommer oftast dag 1 efter operation för att visa dig hur du kommer igång med att stå upp och gå.  Du kommer att ha tillgång till fysioterapeuten under sjukhusvistelsen. Har du trappor där du bor så kan man öva även på detta på avdelningen. Patienter kan vanligtvis gå hem efter 3-5 dagar dagar. 

 

Hemma 

  • Det är bäst att åka hem med bil med sätet lutat. Det är en bra idé att ha en kudde som hjälper till att dämpa när vägen är ojämn.

  • Lyft inte något tyngre än en vattenkokare.

  • Du kommer att behöva någon som hjälper dig med att förbereda måltider och andra göromål såsom duscha med mera i cirka 3-4 veckor.
     

Ett återbesök bokas in cirka sex veckor efter operationen och sedan efter tre månader. Ser allting bra ut då på röntgenbilderna så “skrivs du ut”. Gradvis kan du öka dina aktiviteter utifrån vad ryggen tillåter. Vanligtvis får du ett träningsprogram vid ditt återbesök.  Du kommer att bli uppmanad undvika sporter som påfrestar ryggen i 6-12 månader efter operationen; som ridning och kontaktsport. I allmänhet kan du utöva vanliga sporter 3 till 6 månader efter operationen. Återigen är det viktigt att följa din läkares och fysioterapeuts rekommendationer. Beroende på din ålder kan du vara redo att återvända till jobbet eller skolan cirka 4 till 6 veckor efter operationen. Denna tidsskala är individuell. Många patienter kommer tillbaka till normala aktivitetsnivåer cirka 3 till 6 månader efter operationen. Återigen kommer detta inte att vara detsamma för alla. Vissa patienter behöver längre tid för att återgå till normal aktivitet.

​

Återhämtning 

Dessa råd ska ses som riktlinjer eftersom alla människor fungerar olika. En enkel regel är att ryggen kommer att säga till om vad du kan och inte kan göra. Om du är osäker, tveka inte att fråga en fysioterapeut eller din läkare. Jämför inte dig själv med andra och var inte hård mot dig själv om det tar längre tid än du hoppats att återhämta dig. Det kommer nästan säkert att vara tider då du kommer att bli arg och upprörd över att du inte kan göra det du kunde tidigare. Du kommer att nå dit till slut! Gör saker i din egen takt.  När saker och ting är tuffa ska du komma ihåg vad du har varit med. En ryggoperation är en stor sak! Din kropp är fantastisk och du har varit riktigt modig. Det är inte ovanligt att uppleva att man är rätt ensam i detta men du får gärna höra av dig till oss på Skoliosföreningen eller så kan vi tipsa om andra som har gått igenom samma sak och vill vara ett stöd. Det kan verkligen hjälpa att prata med människor som förstår vad du/ni går igenom. 

 

Kom ihåg att vara snäll mot dig själv, fira varje liten milstolpe och var stolt över dina resultat!

​

​

Denna text har vi fått tillåtelse att översätta från Scoliosis Associations UKs hemsida men anpassat den till svenska förhållanden.

​

bottom of page