top of page

Allt om skolios

 

Skolios är en deformitet av ryggen och betyder att ryggraden kröker sig i sidled och ofta är den roterad också. Denna rotation kan dra revbenen och bröstkorgen ur sitt läge. Skolios är inte en sjukdom. Det betyder bara att en, oftast i övrigt frisk person, har böjd eller roterad ryggrad. Det blir inte så på grund av någonting en person gjort eller inte gjort.

 

Även om många människor inte har hört talas om skolios är det inte sällsynt. Tre till fyra barn av 1.000 behöver specialistkontroll under barndomen och vidare. Det är viktigt att en person med skolios får träffa en ortoped. Man kan få skolios vid olika tidpunkter i livet; läs mer om olika typer av skolios här.

"Att hitta och behandla skolios tidigt kan göra det möjligt för patienten att behandla med exempelvis en korsett, utan att operera".

I de flesta fall är orsaken okänd (idiopatisk). Ibland beror skoliosen på ett neuromuskulärt tillstånd, såsom muskeldystrofi eller cerebral pares. Skolios kan också utvecklas som en del av ett syndrom, till exempel Marfans syndrom. Skolios kan påverka personens utseende eftersom när ryggraden böjer sig i sidled kan ryggraden samtidigt vridas, kotorna vrids i förhållande till varandra. De vridna ryggkotorna kan dra revbenen med sig, vilket ibland gör att revbenen på ena sidan blir plattare och den andra bildar en puckel på personens rygg eller att ryggen verkar vara rundad. Andra möjliga tecken på skolios är att ena skulderbladet sticker ut eller att midjan är oliksidig.

 

Ryggraden kan böjas åt vänster eller höger. Kurvan kan uppkomma i olika delar av ryggraden. Om den är i bröstområdet,  kallas det thorakal skolios. Den kan vara i nedre delen av ryggen, korsryggen, och kallas lumbal skolios. En stor kurva i övre delen av ryggen kan påverka hur bra lungorna fungerar. 

 

Ibland bildas det två kurvor och ryggraden kan se ut som en S-form bakifrån. Detta kallas en “dubbel krökning”. När kurvan är S-formad kan en person se ganska rak ut eftersom de två kurvorna kan balansera ut varandra. 

 

Skolios bör i de flesta fall kontrolleras regelbundet av en ortoped. 

 

Att hitta och behandla skolios tidigt kan göra det möjligt för patienten att behandla med exempelvis en korsett, utan att operera. Om skoliosen upptäcks sent, när det redan är uttalade kurvor, kan korsettbehandling vara svårare och ibland fungera mindre bra. Det är viktigt, om du eller ditt barn har skolios, att du ber en läkare om en remiss till en ortoped så snart som möjligt. En ortoped kommer att kunna bedöma kurvans svårighetsgrad, berätta hur stora krökarna är och diskutera vilka behandlingsalternativ som är bäst.

Ladda ner vår broschyr "Skolios – För dig som anhörig till barn som fått en skoliosdiagnos".

Denna text har vi fått tillåtelse att översätta och använda från Scoliosis Associations UKs hemsida. Vi har dock anpassat den till svenska förhållanden.

bottom of page