top of page
Nurse Kontroll Girl

Kontroller

Ortopeden kan ibland rekommendera att vänta, kontrollera och hålla ett öga på skoliosen. Man kallas till kontroll vanligtvis var sjätte-12 månad. Om ditt barn växer snabbt kan man behöva kontrollera oftare. Ortopeden kontrollerar att kurvan inte ökar. Om kurvan blir större kan det bli aktuellt med ytterligare behandling.

Skoliosbehandling – vad händer när min skolios har konstaterats?

Ladda ner vår broschyr "Skolios – För dig som anhörig till barn som fått en skoliosdiagnos".
 

nj.jpg

Korsettbehandling

Tanken är att korsetten ska bromsa tillväxten av kurvan/kurvorna. Det finns olika typer av korsetter för små barn och tonåringar. De olika typerna är vanligtvis gjorda av lätt plast. Korsetten är anpassad till kroppens form och har stoppning och remmar för att hålla den på plats. 

 

En ortopedingenjör provar in korsetten. Man kan behöva besöka ortopedingenjören mer än en gång för att se till att korsetten passar och blir bekväm. Korsetten bärs vanligtvis minst 18-23 timmar om dagen. Den bör endast tas av för att kunna tvätta sig. Det är inte alla ortopeder som erbjuder korsett som behandling, eftersom det inte alltid hindrar att patienten behöver operation senare i alla fall. Vissa kurvor är inte heller lämpliga för korsettbehandling.

Läs mer om korsettbehandling -->

doctor-79579_1920.jpg

Operation

Ibland fortsätter en kurva att växa snabbt. Den kan nå en sådan storlek att icke-kirurgiska behandlingar troligtvis inte fungerar. I så fall kan ortopeden rekommendera operation för att korrigera kurvan. Denna typ av operation kallas oftast steloperation. Alla skolioser är olika, och varje operation är unik.

Valet av behandling och om operation är rätt alternativ är ett stort beslut. Beslutet fattas alltid på individuell basis efter diskussion med patienten. Tonåringar i synnerhet måste vara involverade i ett så stort beslut, så att de känner att de har kontroll över sin behandling, vilket kan bidra till att minska oro och ångest. Att få rådet att göra en operation kan vara en chock för barnet och familjen. Det kan göra det svårt att tänka klart. Ibland kommer man att tänka på obesvarade frågor efter besöket. Det bästa du kan göra är att skriva ner dina frågor, så att du kan komma ihåg att diskutera dem nästa gång du träffar ortopeden. Patienter och deras familjer bör ha en så fullständig förståelse som möjligt för vad det handlar om, både före och efter operationen. Att vara beredd på vad som ska hända kan minska ångest och stress mycket.

Ladda ner vår broschyr om operation. -->

Läs mer om operation -->

Denna text har vi fått tillåtelse att översätta från Scoliosis Associations UKs hemsida men anpassat den till svenska förhållanden.

bottom of page