top of page

SKOLIOSFÖRENINGENS AMBASSADÖRER

 

Vi är stolta att få presentera våra två ambassadörer, Amanda Axelsson och Nathalie Thorén. Som ambassadör så är man ansiktet utåt för Skoliosföreningen och representerar föreningen i vissa forum.

 

Både Amanda och Nathalie har skolios och vill nå barn och ungdomar som har har skolios och sprida lite pepp och positivitet genom vårt Instagram!

Amanda Axelsson

Jag bor i Lund och är 21 år.

Läs vår intervju med Amanda
Följ oss gärna på Instagram

amanda-axelsson-cropped-2.jpg

Nathalie Thorén

Jag bor i Rimbo och är 21 år.

 

Läs vår intervju med Nathalie
Följ oss gärna på Instagram 

Nathalie.jpg

Amanda Axelsson

Du är ju vår nya ambassadör för Skoliosföreningen. Det tycker vi är jättekul! Berätta lite om vem du är.

 

  • Det tycker jag också! :) 

Jag skulle beskriva mig själv som en mångsidig person. För tillfället pluggar jag till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola, så mycket av min tid går åt till att räkna matte och fysik - något som jag verkligen gillar. Utöver det är jag engagerad i flera olika föreningar som jobbar för jämställdhet och allas lika värde. Till sist älskar jag sång och musik, och att anordna fester och evenemang; så det får jag även in genom mina olika sektionsengagemang på universitetet!

 

Du hade över 100.000 prenumeranter när du hade din You Tube kanal. Hur började du med det?

 

  • Precis! Allt började faktiskt med videos om just min skolios. När jag blev diagnostiserad med skolios var jag 11 år gammal och kände mig väldigt ensam. Jag började söka runt på nätet för att hitta någon som kanske var i samma sits. Jag trillade då in på några bloggar, där även många gjorde videoklipp om sina skolios-berättelser. Efter att jag kommit i personlig kontakt med några av videoskaparna kändes det helt naturligt att jag också skulle testa göra sådana videos, så det gjorde jag! Och där började allting. Det visade sig att det nog var just sådana videos som behövdes, för oj vilken respons jag fick, framförallt från personer som också har skolios! Idag är jag så tacksam för att jag vågade lägga upp de där första YouTube-klippen, då de inte bara har hjälpt andra, utan även mig själv på min egen resa. 

 

Hur mår du idag med din skolios?

 

  • Jag mår väldigt bra med min skolios idag! Min krök har fortfarande höga grader, men jag slapp göra en steloperation så jag fungerar i hög grad som vanligt. Jag genomgick en annan typ av behandling för min skolios, som kallas för VEPTR (Vertical Expandible Prosthetic Titanium Rib), och senare även MAGEC. Det innebär kortfattat att jag hade ett stag inopererat i ryggen under 5 år, som spändes upp i takt med att jag växte. Detta har medfört att jag behövt operera min rygg 8 gånger, men idag har jag inte längre staget kvar. Jag tränar och är välfungerande!

 

Vad vill du skicka för hälsning till de barn och ungdomar som har skolios?

 

  • Du är inte ensam! Våga ta kontakt med folk som går igenom samma sak som du, för jag lovar att det blir lättare om man får prata med någon som kan relatera. Och kämpa på, alla vi som brottas med skolios är så himla starka - låt oss använda det till vår fördel. Tillsammans klarar vi allt!

 

Vad innebär rollen som ambassadör för Skoliosföreningen?

 

  • Först och främst är jag väldigt ärad över att få vara ambassadör, och en del av Skoliosföreningen. De gör ett så himla bra jobb och jag står bakom det till hundra procent. För mig innebär rollen som ambassadör att jag alltid stöttar föreningens arbete, pushar för att de finns och fungerar som en länk mellan föreningen och personer jag pratar med som har skolios 

Nathalie Thorén

Du är ju vår nya ambassadör för skoliosföreningen. Det tycker vi är jättekul! Berätta lite om vem du är.

 

  • Jag heter Nathalie Thorén, är 21 år och är född och uppväxt i Falun. Bor numera i Rimbo tillsammans med min pojkvän Mattias. På dagarna arbetar jag som vikarie på olika förskolor, vilket är jättekul! Annars på fritiden gillar jag att umgås med fåren och lammen hemma på gården, älskar att sjunga och umgås med familj och vänner.

 

Du gjorde en sminkvideo på YouTube där du berättar att du har skolios och blivit opererad, vi i styrelsen tycker den var grym. Hur kom du på den idén?

 

  • Idén till min senaste skoliosvideo fick jag ett tag efter min första video. Jag gjorde en ganska kortfattad video på youtube sommaren 2016, där jag inte gick in på detaljer. Jag fick ganska många frågor skickade till mig från tjejer som själva hade skolios. Då blev det självklart att göra en del två, och berätta lite mer detaljerat om min skolios och operation. Varför inte samtidigt sitta och sminka mig under videons gång, det gjorde stämningen lite mysigare kan jag tycka. Syftet med videon är att hjälpa andra, jag vill verkligen inte att någon ska känna sig ensam med sin skolios. När jag först fick reda på att jag hade skolios, sökte jag runt lite på youtube, och hittade nästan ingenting, förutom videor som läkare gjort. Vilket gjorde att jag kände mig ensam i min sits, det ville jag ändra på.

 

Hur mår du idag med din skolios?

 

  • Idag mår jag bra. Jag är väldigt stel i ryggen, vilket har sin charm. Min hållning är riktigt bra. Självklart får jag ont ibland, till exempel om jag står eller sitter lite för länge, men det är så värt det. Jag är så lycklig över min raka rygg, och så tacksam.

 

Vad vill du skicka för hälsning till de barn och ungdomar som har skolios?

 

  • När jag fick reda på att jag hade skolios var jag 13 år. Livet var jobbigt som det var, det är nog med jobbigt att bli tonåring, man ju vill självklart vara som alla andra. Allt blev så mycket lättare när jag hittade unga tjejer som hade genomgått samma sak som jag, jag kände mig inte lika ensam, och insåg efter ett tag hur vanligt skolios är. Jag lovar dig att allt kommer kännas så mycket bättre om du pratar med någon som genomgår samma sak. Dessutom är det coolt att inte vara som alla andra. Vi är bäst!

 

Vad innebär rollen som ambassadör för skoliosföreningen?

 

  • Det är helt fantastiskt att skoliosföreningen finns, jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på hur stor skillnad det här kan göra för bara en person. Att aldrig känna sig ensam. Jag vill hjälpa folk.

bottom of page