top of page
hampus.jpg

Lotties scoliosis warrior Hampus

Igår mötte vi den svenska vården igen efter vår träning i London. Såg ut som dom tappade hakan lite, men mäktigt imponerade. Hampus börjar få en naturlig muskel korsett. För dig som inte vet vem Hampus är så va han som en sackosäck för 3 veckor sedan. Höger sida hade kapsejsat helt.
 

Vidare på skolan, där lärare och elever undrade vad som hänt, du ser längre ut sa dom  Hampus fick visade upp några övningar… stolt, lite längre och jag tror banne mig det kommer gå lite lättare att träna dom 45 minuterna om dagen som vi ska träna i några dagar i alla fall

Lovade oxå att dela och berätta efter våra 2 veckor på Scoliosis SOS Clinic i London.  Vi valde att åka på 2 intensiv veckors träning ScoliosisSOSClinic gold med 30 tim privat träning och resten gruppträning, eftersom Hampus har en skenande skolios men även en lindrig utvecklingsstörning, och behöver mycket “hands on” för att övningarna ska bli rätt. Annars är nog det bästa att åka 4 veckor, först 2 veckor för att lära sig alla övningar och sedan 2 veckor för att verkligen få in det i muskler och kropp.
 

Du tränar i grupp, Hampus var bland ungdomar vilket var mycket givande. Dels för att möta andra med skolios i sin ålder och att se att skolios är individuell, vissa såg inte böjda ut alls och vissa hade större kurvor. Smärta var oxå olika. Alla hade individuella program men många övningar gjordes tillsammans. Du tränar 9.00-17.00 med 1,5 timmas rast. Det är kunnig personal som hela tiden rättar och puffar på dig i rätt riktning för att få ut maximalt i övningarna just för dig och din förutsättning. Målet är att allt ska sitta ända in i musklerna för att du ska klara att fortsätta hemma med din träning.
 

Hampus hållning är helt klart mycket bättre på bara 2 veckor. Vi har övningar som lättar och stretchar ut runt rotation och kurvan, högersidan är stärkt och vi jobbar för att få en naturlig korset som bär upp ryggrad och skelett. Vi har ett program som ska göras varje dag i 45 minuter hemma… låter mycket men ingenting om du tänker på hur många timmar som går åt framför dator och paddor.  Du bör vara bered på att jobba hårt om du åker dit, och att vara klar över syfte med din resa är bra.
 

Vårt mål

  1. Att bromsa Hampus utveckling av kurvan och om möjligt få den att vända.

  2. Möta kunnig personal på skolios.

  3. Stärka kroppen och hållning.
     

Våra 2 veckor med 30 timmars pt kostar lika mycket som 4 veckor, 45.000 kronor.
Vi har sökt ersättning av försäkringskassan av vård inom EU. Så vi har läkarintyg från Sahlgrenska för att förebygga inför eventuell operation av specialläkare och ett från läkare på Hab i Borås att Hampus behöver behandling utomlands eftersom den inte finns i Sverige…. ännu. 

 

 

Så hur utvärderar vi/jag resan!?
Jag känner mig klokare, tryggare och super motiverad att fortsätta träna tillsammans med sonen. Hampus själv är nöjd, han gick ner 2 kg första veckan, är rakare, starkare och har en kroppsmedvetenhet han inte hade innan i sin kapsejsade kropp.

 

Graderna på skoliosen har vi ingen aning om ännu, men just nu så är inte det som är det största fokuset utan att släppa på tajta muskler som låser ryggen, få igång cirkulation och rörelsen i benen och bygga upp rätta muskler. lite motstånd att träna möter vi med jämna mellanrum… men vem vill inte hellre krypa upp i soffan än å träna?   

 

Detta är naturligtvis inte den enda rätta vägen för alla men för oss va den kanon just nu. Om de låter enkelt så va det inte det. Hampus ramlade ner från dubbeldäckaren första helgen innan kursen och skadade sig illa i både höft och fot, veckan efter ramlade han och skadade handleden så hande hängde som en disktrasa, trots detta kämpade han på så han är verkligen en Scoliosis Warrior. 

 

Anledningen att jag delar är att jag vill och hoppas vi här inne och runt om landet kan dela så mycket information och inspiration som möjligt. Å varför inte försöka få till något liknande här i Sverige?!

 

Har du frågor eller vill veta mer är det bara att ringa 0768-949525.

 

Varma hälsningar

 

Mamma Lottie

15 september 2017

bottom of page