top of page

NSDS kongress 2023 i Linköping

Uppdaterat: 4 okt. 2023


För några veckor sedan var vi inbjudna till Linköping för att föreläsa på Nordic spinal deformity society . En stor internationell kongress som verkligen samlar specialisterna inom skolios. “alla” var där – ryggkirurger, professorer, fysioterapeuter, korsettmakare och forskare.


Jenny och Agnes från vår styrelse höll en föreläsning om hur livet med skolios kan se ut. De berättade om sina egna skoliosresor – hur man mår som tonåring när man får diagnosen, tankar runt att bära korsett, graviditet, klimakteriet, arbetslivet och hur man blir bemött i primärvården med en skoliosdiagnos.
Vi redogjorde även resultatet från vår lilla enkät vad ni tycker och saknar i skoliosvården i Sverige, tack alla ni som svarade.Som sista bild visade vi upp vår “dröm” – att det ska finnas 6 stycken skolioscenter i Sverige där all kompetens är samlad, sjuksköterskor, dietister, fysioterapeuter, kurator och ortopedläkare och att de ska skapas ett ”Akademiskt” råd där representanter från föreningen sitter med tillsammans med 1-2 ortopedläkare, fysioterapeut, ortopedtekniker och psykolog/kurator.


Förutom vår föreläsning knöt vi otroligt många bra kontakter för vårt framtida arbete. Alla vi pratade med förstärkte vikten av att det finns en patientförening vilket såklart gav energi för att driva föreningen vidare. Det som var lite extra kul var att vi träffade våra motsvarigheter i Norge och Danmark och vi beslutade att vi ska ses regelbundet för att byta erfarenheter och påverka skoliosvården i Norden tillsammans.61 visningar0 kommentarer

Komentarai


Komentavimas išjungtas.
bottom of page