top of page

Idiopatisk skolios

Ungdomsskolios – idiopatisk skolios är en förändring i formen av ryggraden som uppkommer under barnets tillväxt. Det leder till att ryggraden böjs i sidled och vrider sig samtidigt. Denna vridning kan dra revbenen ur sitt läge, vilket ofta leder till en utbuktning på ena sidan och en tillplattning på den andra. När detta händer mellan 10 och 18 års ålder kallas det ungdomlig idiopatisk skolios (AIS).

Orsak
Ordet idiopatisk betyder att det inte finns någon känd orsak. Forskning om orsakerna till skolios pågår men det enda man har kunnat se är att det verkar vara vanligare i vissa familjer eller släkter. Det orsakas inte av något som barnet eller föräldern gjort eller inte gjort. Ungdomsskolios drabbar både flickor och pojkar men är mycket vanligare hos flickor.

 

Det är viktigt att se till att din läkare tidigt ordnar en remiss till en ortoped som behandlar skolios. Att diagnostisera skolios tidigt i förloppet kan ibland göra behandlingen mer enkel och effektiv.

 

De vanligaste symptomen på idiopatisk skolios är:

 • Skillnad i axelhöjd

 • Huvudet är inte centrerat med resten av kroppen

 • Skillnad i höfthöjd eller position

 • Skillnad i axelbladets höjd eller position

 • Lutande bäcken

 • Skillnad på armarna som hänger längs med kroppen när man står rak

 • När man böjer sig framåt så skiljer sig ryggens sidor i höjd
   

Diagnos
Den vanligaste perioden för skolios att utvecklas är under tonåren. Vid denna tid kan det vara svårt att upptäcka skoliosen eftersom föräldrar vanligtvis inte ser sitt barn avklädd.

 

Vid ett snabbt test där barnet böjer sig framåt kan man upptäcka om skuldrorna har olika höjd, om bröstkorgen inte är symmetrisk eller om bäckenet är snett.

Testet är mycket enkelt att göra och kan göras av en läkare eller förälder/ vårdnadshavare.

 1. Barnet behöver ha bar överkropp så att axlar och rygg kan ses tydligt.

 2. Be barnet att böja sig framåt från midjan och hålla benen och armarna raka.

 3. Du tittar på barnet bakifrån. Om barnet har skolios bör du kunna se en tydlig bula på ena sidan av ryggraden där revbenen buktar ut. 

 

Förutom detta test finns det några andra vanliga tecken på skolios att vara uppmärksam på. Ibland sticker ett skulderblad ut mer än det andra, ett barn kan luta sig lite mer åt den ena sidan, eller ena höften kan se ut att vara högre upp än den andra. Testet är bara ett hjälpmedel för att kontrollera om barnet har skolios, endast en ortoped/läkare kan ställa diagnos. Ju tidigare skolios diagnostiseras och behandlas desto bättre. Om du tror att du eller ditt barn kan ha en krökning av ryggraden bör du uppsöka läkare som kan kontrollera och kanske kan ställa diagnos. Om din läkare bekräftar att du har skolios bör du få en remiss till en ortoped.

Vad händer sen?
Ortopeden kommer att behöva undersöka patienten och ta röntgenbilder.

Röntgenbilderna visar barnets hela ryggrad och inkludera delar av axlarna och höfterna. Röntgen gör det möjligt för specialisten att se om ryggraden har några andra problem såsom extra / saknade / sammansmälta ryggkotor eller om ryggraden har utvecklat en kurva utan något tydligt skäl.

 

CT- och MR-undersökningar görs ibland för att visa mer detaljerade bilder av ryggraden och kontrollera att det inte finns några problem med ryggmärgen.

Behandling

Regelbundna kontroller
Ortopeden kan ibland rekommendera att vänta, kontrollera och hålla ett öga på krökningen. Oftast kontrollerar man barnets kurva var sjätte-12 månad. Om ditt barn växer snabbt kan man behöva kontrollera oftare. Ortopeden kontrollerar att kurvan inte ökar. Om kurvan blir större blir det oftast aktuellt med ytterligare behandling.

Korsett
Tanken är att korsetten ska bromsa tillväxten av kurvan/kurvorna. Det finns flera olika typer av korsetter för små barn och tonåringar. De olika typerna är vanligtvis gjorda av hårdplast. Korsetten är anpassad till kroppens form och har stoppning och remmar för att hålla den på plats. En ortopedingenjör provar in korsetten.

 

Man kan behöva besöka ortopedingenjören mer än en gång för att se till att korsetten passar och blir bekväm. Korsetten bärs vanligtvis minst 18-23 timmar om dagen. Den bör endast tas av för att kunna tvätta sig.

 

Det är inte alla ortopedläkare som erbjuder korsett som behandling, eftersom det inte alltid hindrar att patienten behöver operation senare i alla fall.

 

Det finns även nattkorsett som kan ordineras vid vissa kurvor. Alla kurvor är inte lämpliga för korsettbehandling.

Operation
Ibland fortsätter en kurva att växa snabbt. Den kan nå en sådan storlek att icke-kirurgiska behandlingar troligtvis inte fungerar. I så fall kan ortopeden rekommendera operation för att korrigera kurvan. Denna typ av operation kallas ibland steloperation. Alla skolioser är olika, och varje operation är olika.

 

Valet av behandling och om operation är rätt alternativ är ett stort beslut. Beslutet fattas alltid på individuell basis efter diskussion mellan föräldrarna, ortopeden, och viktigast av allt, patienten.

 

Tonåringar i synnerhet måste vara involverade i ett så stort beslut, så att de känner att de har kontroll över sin behandling, vilket kan bidra till att minska oro och ångest.

Att få rådet att göra en operation kan vara en chock för barnet och familjen. Det kan göra det svårt att tänka klart. Ibland kommer man att tänka på obesvarade frågor efter besöket. Det bästa du kan göra är att skriva ner dina frågor, så att du kan komma ihåg att diskutera dem nästa gång du träffar ortopedläkaren.

 

Patienter och deras familjer bör ha en så fullständig förståelse som möjligt för vad det handlar om, både före och efter operationen. Att vara beredd på vad som ska hända kan minska ångest och stress mycket.

Prognos (utfall)
Tekniker för behandling av ungdomsskolios har utvecklats mycket de senaste åren. Hur bra en behandling fungerar för varje patient beror främst på kurvans storlek och vilket typ av skolios det är. Ibland, när en kurva är mycket stor och styv, är huvudmålet med operationen att hindra kurvan från att bli större. Därför kanske förändringarna i kroppsformen inte blir så stora som förväntat. För mindre och mer flexibla kurvor kan skillnaden märkas mer. De flesta patienter är i allmänhet nöjda med resultatet av operationen.

Denna text har vi fått tillåtelse att översätta från Scoliosis Associations UKs hemsida men anpassat den till svenska förhållanden. 

bottom of page